tisdag 2 december 2008

I'm super serial.

Vi har länge stört oss på att de små, och dyra, tuberna wasabi sällan räcker mer än en vecka i det här huset, så jag var huslig och seriösast och gjorde egen.

Höftat och improviserat:
2-3 pepparrötter
½-ish dl vatten
en klick Slots senap (man tager vad man haver)
~1 tsk gurkmeja
lite karamellfärg

Hacka pepparrot i små små delar, blanda allt i lämpligt kärl. mixa som fan (gärna med en bättre mixer än jag har -.-), låt mysa en stund, mixa mer, låt mysa igen, mixa mer. Och använd gärna simglasögon och gasmask, var annars beredd på wasabiburn i varje andetag samt våldsamt gråtande (löks got nothin' on this)
Detta yieldar runt 200g wasabi, total kostnad cirkus 20kr i jämförelse med 30-40kr för 30g.

Ytterligare sushirelaterade besparingar kan man göra om man gör egen gari:

~1 kg färsk ingefära
2 dl risvinäger
1 dl socker

Skala ingefäran och hyvla den i tunna skivor (använd för guds skull någon slags maskin, man mår verkligen inte bra efter att ha hyvlat 1kg för hand)
Lös sockret i vinägern och placera allt i lämplig burk, låt mysa i några dagar åtminstonde.
Lägg ev i små bitar rödkål för att få rosa/röd ingefära, rödbeta funkar också men det är äckligt.
50-60kr för enorma mängder gari, i jämförelse med blue dragons fjuttiga burk för 40-nånting kr. Och, jakob kan intyga, min är så jäävla mycket godare.

Samt: bajsa på "sushiriset" och använd grötris.

Jag tänkte att det här nog är nödvändiga tips för allmänheten, för de flesta känner nog att det är wasabi-inköp som tär allra mest på ekonomin.